...

ΝΕΑ

ΕΜΠΙΣΤΕΥΤΕΙΤΕ ΤΟΝ ΗΛΕΚΤΡΟΛΟΓΟ ΣΑΣ

Αγαπητοί μας πελάτες,

 

Σαν υπεύθυνος επαγγελματίας, μα πάνω απο όλα σαν υπεύθυνος άνθρωπος, θεωρώ χρέος μου να σας ενημερώσω σχετικά με την σπουδαιότητα, την αναγκαιότητα και τα οφέλη του τακτικού και αποδοτικού επανελέγχου της ηλεκτρικής εγκατάστασης, της κατοικίας σας ή του επαγγελματικού σας χώρου. Οι κίνδυνοι ηλεκτροπληξίας ή πυρκαγιάς απο ηλεκτρικά αίτια στους χώρους αυτούς μπορούν να μειωθούν δραστικά με τους επανελέγχους της ηλεκτρικής εγκατάστασης. Θα ήθελα επίσης να σας ενημερώσω ότι με βάση την ισχύουσα Νομοθεσία, έχουν δημιουργηθεί απαιτήσεις και ευθύνες για τους επανελέγχους αυτούς και όπως είναι γνωστό, άγνοια Νόμων δεν αιτιολογείται.

Τίποτα δεν είναι πιο πολύτιμο και πιο σημαντικό απο την ανθρώπινη ζωή και απο την υγεία. Έχουμε αναρωτηθεί αν έχουν ληφθεί όλα τα απαραίτητα μέτρα προστασίας έτσι ώστε να είμαστε ασφαλείς εμείς, τα αγαπημένα μας πρόσωπα, οι συνεργάτες μας αλλά και οι περιουσίες μας απο τους κινδύνους που μπορεί να προκύψουν απο τυην καθημερινή χρήση του ηλεκτρικού ρεύματος στους χώρους που ζούμε και εργαζόμαστε. Οι ειδήσεις για θανάτους ή για σοβαρούς τραυματισμούς απο ηλεκτροπληξία λόγω ελαττωματικών ηλεκτρικών συσκευων ή μη ασφαλών ηλεκτρικών εγκαταστάσεων γίνονται δυστηχώς όλο και πιο συχνές τα τελευταία χρόνια. Επίσης, το βραχυκύκλωμα αναφέρεται όλο και συχνότερα σαν μια απο τις συνηθέστερες αιτίες πυρκαγιάς σε κατοικίες και επαγγελματικά κτίρια.

Σαν ενημερωμένος επαγγελματίας ηλεκτρολόγος, σας δηλώνω υπεύθυνα ότι με τα μέσα προστασίας που διαθέτουμε σήμερα, οι κίνδυνοι αυτοί μπορούν να μειωθούν δραστικά. Για να είστε σίγουροι ότι η ηλεκτρική σας εγκατάσταση είναι πραγματικά ασφαλής, θα πρέπει να πληρεί τις απαιτήσεις που ορίζουν τα ισχύοντα Πρότυπα αλλά και οι ισχύουσες Νομικές απαιτήσεις. Γι'αυτό θα πρέπει να ζητάτε τον συστηματικό επανέλεγχο της (ΦΕΚ 470, Δεύτερο Τεύχος,5 Μαρτίου 2004).

Με βάση την νομοθεσία αυτή, ο επανέλεγχος είναι επίσης υποχρεωτικός μετά απο μια φυσική καταστροφή που έχει επιδράσει στο κτήριο, όπως σεισμός ή πλημμύρα ή μετά απο σοβαρά ατυχήματα όπως πυρκαγιά ή ηλεκτροπληξία.

Οι επανέλεγχοι σύμφωνα με την ισχύουσα νομοθεσία πρέπει να πραγματοποιούνται:

  • Για κατοικίες τουλάχιστον κάθε 14 χρόνια.
  • Για κλειστούς επαγγελματικούς χώρους που δεν έχουν εύφλεκτα υλικά, τουλάχιστον κάθε 7 χρόνια.
  • Για κλειστούς επαγγελματικούς χώρους με εύφλεκταυλικά, τουλάχιστον κάθε 2 χρόνια.
  • Για χώρους ψυχαγωγίας και συνάθροισης κοινού, τουλάχιστον κάθε 1 χρόνο.
  • Για επαγγελματικές εγκαταστάσεις στο ύπαιθρο(μαρίνες, πισίνες, κάμπινγκ), τουλάχιστον κάθε 1 χρόνο και σε περίπτωση διακοπής της ηλεκτροδότησης, πριν απο την επανασύνδεση.
  • Για όλες τις παραπάνω κατηγορίες εφόσον προκύπτει αλλαγή χρήσης της εγκατάστασης.

Τα αποτελέσματα του επανελέγχου πρέπει να τεκμηριώνονται σε ένα πρωτόκολλο, όπως προβλέπεται απο τα Πρότυπα και την Νομοθεσία, ώστε να έχετε μια γραπτή επιβεβαίωση ότι η ηλεκτρική σας εγκατάσταση είναι πραγματικά ασφαλής.

 

Πάντα στην διαθεσή σας,

O ηλεκτρολόγος σας.